Conceptual Schematic A - Improve & Maintain

2018_06_14 Great Falls_Scheme_OptionA.jpg

Overview

 

The raw and somewhat wild character of the small urban park is maintained, with a very light development touch that aims to improve existing site circulation, stormwater treatment, and a slight increase of use.

Open areas from recent construction on the north end of the park, along Saw Mill Hill are seeded, planted and re-defined to create a small informal seating and gathering area overlooking the falls. Erosion control methods such as compost socks are used along open steep slopes to mitigate negative effects of stormwater runoff. A new sidewalk provides access along the length of the property on Moulton Street, along with on-street parking.

The small, relatively flat areas along the shoulder of Moulton Street are selectively cleared of young, scrubby, and damaged vegetation to create additional open areas with benches, picnic tables, and other passive amenities that invite users to enter and explore.

At the southern park entry, off of Moulton Street, pedestrian access is formalized with a universal access ramp and pedestrian bridge across the river, linking Berwick to downtown Somersworth, NH. An overlook is created near the new pedestrian bridge that allows users to take in views of the river and the Old Canal Mill. The existing footpaths through the small patch of mature oak, maple, beech and young cherry in this area are maintained and improved to accommodate more traffic and allow for small play opportunities.

At both ends of the park, small, site-specific improvements such as boulder steps, check dams, and hand holds are installed along footpaths and at the river’s edge in designated areas.